Author Archives: medsrvadmin

Patrunderea de lichid – Defectiuni grave, costuri enorme

Cunoastem cu toti situatia. Multe programari, stress, aparate putine, la sfarsitul zilei cand facem testul de etanseitate observam o scadere a acului la manometru si ne dam seama ca ceva nu e in regula. Scaderea e mica, o ignoram. Urmatorul test de etanseitate, maine. Dupa ultima interventie. La un moment dat, cand te astepti mai putin, in timpul interventiei dispare imaginea. Amanam programarile, trimitem endoscopul la service si ne rugam sa nu dureze mult. Vine verdictul: endoscop inundat, electronica defecta. Mai rau nu se poate. Un endoscop este ceea ce este doar prin imagine. Fara aceasta, este un furtun negru inutil.

Putem preveni situatii de acest gen? Da. Foarte simplu. Efectuand testul de etanseitate dupa FIECARE interventie INAINTE de imersia in lichid. Daca descoperim la timp fisurile, impiedicam patrunderea de lichid in endoscop si reducem la minim costurile de reparatie.

Endoscoapele, prin constructia lor sunt imersibile total, fara riscuri de inundare dar trebuie respectate regulile elementare impuse de producator. Nu se imerseaza fara a monta dispozitivele de protectie prevazute (capacele conectorului electric) si fara efectuarea in prealabil a testului de etanseitate.

Pagubele produse de lichidul patruns, care de regula nu este apa curata ci o solutie destul de coroziva, sunt multiple. Scurtcircuitarea electronicii este una, dar sunt atacate toate piesele interioare iar coroziunea continua in timp pana la distrugere totala. De aceea evitarea inundarii aparatului prin efectuarea corecta a testului de etanseitate poate prelungii foarte mult durata de functionare a unui endoscop flexibil.

Cum efectuam corect testul de etanseitate? Cu endoscopul uscat, intins pe masa, cuplam mufa dispozitivului de testare la acesta si introducem o presiune de aproximativ 200 mmHg. Actionam toate elementele dinamice ale endoscopului: rotile de ghidaj ale deflectiei, parghiile de blocaj ale rotilor, sistemul rotativ al prizei de alimentare; practice toate componentele care se pot misca. Astfel ne asiguram ca nu avem scapari de presiune pe la aceste elemente. In timpul acestor manevre, presiunea scade (acul se deplaseaza) pana se distribuie egal in endoscop. Ridicam din nou presiunea la 200 mmHg si urmarim acul manometrului ca. 5 minute, de data aceasta cu endoscopul in repaus.

La un endoscop etans, acul manometrului NU scade in acest timp. Daca este vizibila o scadere a presiunii, se sisteaza orice interventie cu acel endoscop si se ambaleaza corespunzator pentru expedierea in vederea reparatiei.
Cauzele neetanseitatii sunt multiple. Printre cele mai fregvente se numara:

Perforarea canalului de biopsie datorita:
a) instrumentarului (pensa, ansa, ac, cateter) deteriorat sau uzat
b) structurii metalice interioare a tubului de insertie care apasa pe canal (strangulare)
c) periilor de curatire deteriorate
d) depunerilor pe peretii canalului (devine rigid si casant)
Deteriorarea camasii exterioare a tuburilor flexibile prin:
a) uzura mecanica excesiva
b) coroziune chimica (solutii dezinfectante necorespunzatoare sau preparate gresit)
c) depuneri de reziduri pe suprafete (curatire necorespunzatoare)
d) deteriorari prin actiune mecanica exterioara excesiva (strangulari, muscaturi,perforari cu instrumentar in timpul reprocesarii)
Uzura la garniturile de etansare
Neutilizarea dispozitivelor de protectie (capace) in timpul reprocesarii
Imaginile urmatoare arata efectele patrunderii de lichid in endoscop.

Ca urmare, TESTUL DE ETANSEITATE este principalul mijloc de prevenire a defectiunilor majore la un endoscop flexibil si nu costa decat cinci minute din timpul dumneavoastra.

 

Expedierea endoscopului la service

Aveti un endoscop defect si doriti sa-l trimiteti la reparat? Nimic mai simplu. Procedati astfel:

1 Contactati-ne telefonic pentru detalii si stabilirea unui termen convenabil de livrare.

2 Pentru transport: Ambalati endoscopul in cutia originala de transport (valiza) impreuna cu o scurta descriere a defectiunilor constatate si mentiunea daca aparatul a fost dezinfectat sau nu inaintea expedierii.
Daca nu este posibila dezinfectia din motive tehnice, utilizati la ambalare folia impermeabila din dotare sau inlipsa acesteia orice folie disponibila, chiar un sac menajer. Aceasta folie are ca scop protejarea ambalajului original de posibilele scurgeri din canale, respectiv contaminarea acestuia.

Va recomandam sa protejati si valiza endoscopului de etichetele autocolante de la transport, prin infasurarea cu folie sau hartie.

3 Aparatul a ajuns la noi : Pentru protectia personalului tehnic endoscopul va fi dezinfectat preventiv indiferent de starea lui la sosire.
In continuare acesta va fi supus unui control amanuntit pentru evaluarea tuturor defectiunilor existente, prin demontare partiala. Ca urmare se va redacta un deviz de reparatii care contine toate defectiunile constatate, opertiunile de efectuat, piesele necesare si pretul interventiei.

Pe baza acestuia urmeaza sa ne comunicati decizia dumneavoastra de a efectua sau nu reparatia, conform instructiunilor din deviz.
In caz afirmativ, ne vom stradui sa efectuam reparatia cat mai repede posibil in functie de disponibilitatea pieselor de schimb si numarul de programari existente.

4 Dupa reparatie: Endoscopul reparat va va fi returnat prin serviciul de curierat insotit de documentatia aferenta reparatiei, o folie de protectie noua si o fisa de mentiuni pentru eventale viitoare defectiuni.